Elektromos hulladékkezelési tájékoztató

A 2014. augusztus 1-én kihirdetett 197/201 4 ( VIII. 1. ) Kormányrendelet a gyártói felelősség elve alapján a gyártók kötelezettségeként határozza meg a világítástechnikai elektromos és elektronikai hulladékok kezelését. A hulladékok kezelése magába foglalja annak visszavételét, a begyűjtését, a hasznosítását és az ártalmatlanítását.

recycleMagyarországi „Világítótest” gyártóként/importőrként a hulladékkezelési kötelezettségüket a Korm. rendelet 9. § (1) b) és (2) b) pontjai alapján a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, közvetítő szervezetre, az ELECTRO - COORD Magyarország Nonprofit Kft - re ruháztuk át.

Az energiatakarékos lámpák és fénycsövek veszélyes hulladéknak minősülő higanyt és fényporokat tartalmaznak. A higany veszélyessége abból ered, hogy környezeti hőmérsékleten párolog és a higany belélegzése káros az egészségre. A különböző fényporok pedig a környezetbe kijutva környezetkárosító hatással bírhatnak. Ezért vigyázzunk, a különböző fénycsöveket és lámpákat ne törjük össze, kérjük Önöket is, hogy azokat a kijelölt gyűjtőkbe helyezzék!

A keletkező fénycső és lámpa hulladékot az Electro - Coord Magyarország Nonprofit Kft. elkülönítetten gyűjti egy visszavételi és begyűjtési rendszer keretében. A használt és a hulladékká vált világítástechnikai elektromos és elektronikai berendezés térítésmentesen átadható. Az arra alkalmas hulladékféleségeket (fém, műanyag, üveg stb.) hasznosítjuk, a veszélyes és nem hasznosítható hulladékot (a gázkisüléses elven működő lámpák esetében a higanyt) környezetkímélő módon ártalmatlanítjuk.

Gyártóként/importőrként a Korm. rend elet 12 .§ (1) - ( 5 ) bekezdése szerinti kötelezettségeink teljesítésével kapcsolatban felmerült költségeket viseljük és erre garanciát vállalunk.

A felhasználói élmény növelése érdekében weboldalunkon cookiekat használunk.
Adatkezelési tájékoztató